Cannabis Amsterdam - Canada

Nederland, Bescherm je Wiet: Vervuilde Wiet Uit Canada

Sinds de legalisatie in 2018 van cannabis in Canada en bepaalde staten in de VS, wordt de markt in Nederland overspoeld met wiet uit deze landen. Deze wiet komt illegaal en ongecontroleerd ons land binnen. Binnen deze partijen blijkt er nu ‘vervuilde’ wiet te zijn aangetroffen. Nu kan wiet op vele manieren vervuild zijn en gekste dingen gebeuren dan ook op dat gebied. Zo kan er bijvoorbeeld lijm, suiker of zelfs glasvezel aan toppen worden toegevoegd. Dit alles om verzwaring en de schijn van door trichomen bedekte toppen te creëren. (Trichomen zijn de harsdruppeltjes die op wiettoppen voorkomen. Het spul dat voor plakkerige, kristallige toppen zorgt, dus. Kort samengevat: zijn het de THC-rijke trichomen die je high maken en zijn het CBD-rijke trichomen die voor de medicinale werking zorgen.)

Vervormde Trichomen

Uit recentelijke onderzoeken blijkt dat er tussen de partijen wiet uit Canada vervormde trichomen zijn aangetroffen. Vervormde trichomen wijzen in de meeste gevallen op het gebruik van chemische middelen die de groei van de plant moeten “verbeteren.” Deze zogeheten PGR’s zijn een soort doping voor de wietplant. De werkelijke positieve uitwerking van dit middel is voornamelijk visueel. Behandelde toppen zien er compacter uit. En een compacte top wordt vaak geassocieerd met goede, stevige en zware wiet. Maar werkelijkheid van PGR’s is helaas minder florissant. Al sinds 1990 is het in Nederland verboden om deze middelen te gebruiken. En met een goede reden. PGR’s zitten vol met chemicaliën. Kankerverwekkende en chemische stoffen die zelfs tot onvruchtbaarheid kunnen leiden. Het is dus altijd van belang je wiet bij een goede betrouwbare coffeeshop aan te schaffen, die weer zicht hebben op hun telers en je CBD bij een evenzo gereguleerd bedrijf.

Wiet Testen

In Nederland is er het Trimbos instituut, hét onafhankelijke kennisinstituut voor alcohol, tabak, drugs en mentale gezondheid. Nu doet het Trimbos instituut wel jaarlijks onderzoek naar de hoeveelheid THC in cannabis. Maar dus niet naar de eventuele hoeveelheid chemicaliën en gevaarlijke stoffen in vervuilde cannabis.

Ook is er geen plek voor particulieren om wiet te laten testen. Zoals dit wel mogelijk is bij de drugstest service van de GGD. Waar je feitelijk alle hard drugs anoniem kunt laten testen. Dus wel je pil, maar niet je jointje.

Coffeeshophouders zouden dan ook graag zelf de zorg dragen voor een garantie van zuivere cannabis, vrij van chemicaliën. Maar voor hen is het dan weer niet toegestaan om cannabis te laten testen in daarvoor gecertificeerde laboratoria.

Handelsvoorraad

Om het voor coffeeshophouders wel mogelijk te maken hun wiet te laten testen, is het namelijk nodig om een ruimere marge voor de handelsvoorraad in te stellen. De huidige toegestane handelsvoorraad van een coffeeshop is 500 gram. Deze regel zorgt er al voor dat coffeeshophouders als sinds jaar en dag onder grote druk werken. Met 500 gram cannabisvoorraad een coffeeshop draaiende houden, is vergelijkbaar met een ijssalon openen met één bak Ben&Jerry’s in je vriezer.

Meer dan ooit lijkt te tijd dan ook te dringen voor de overheid en de coffeeshophouders om de handen ineen te slaan om de zuiverheid van cannabis te beschermen. En daarmee de volksgezondheid. Want zeg nu zelf, wat is wenselijker? Coffeeshops met een grotere voorraad zuivere cannabis, of een kleine voorraad gevaarlijk spul…

CANNABIS BY AMSTERDAM GENETICS